11:55 23 Қазан 2019
Тікелей эфир
  • USD389.75
  • EUR434.26
  • RUB6.12
Асқазан ауырады

У ішкенмен бірдей: ғалымдар ерте өлімге әкеп соғатын азық-түлікті атады

© Photo: CCo / Mohamed Hassan
Қоғам
Қысқа сілтеме алу
8871 0 0

Сарапшылар 105 мың еріктінің рационы мен денсаулығы туралы деректерді салыстырып, он жыл бойы жағдайын бақылап отырды

НҰР-СҰЛТАН, 1 маусым — Sputnik. Ғалымдар мезгілсіз көз жұму қаупін жоғарылататын азық-түліктерді атады, деп жазады Sputnik Қырғызстан.

АҚШ, Бразилия және Испания ғалымдары анықтағандай, ағзаға ең қауіпті тағам – жоғары деңгейде өңделген өнімдер. Оларға өнеркәсіптік өңдеудің бірнеше кезеңінен өткен, құрамында қант, бояғыш, иістендіргіш, май мен тұз көп азық-түлік жатады.

Тағы оқыңыз: Мезгілсіз өлімнің алдын алатын таптырмас әдіс

Сарапшылар 105 мың еріктінің рационы мен денсаулығы туралы деректерді салыстырып, он жыл бойы жағдайын бақылап отырды. Белгілі болғадай, қатты өңделген тағамдарды пайдалану жүрек және қантамыр дертінің пайда болу қаупін 11–13 процентке арттырады. Сондай тамақты күнделікті төрт реттен көп жесе, мезгілсіз өлім қаупі 62 процентке жоғарылайды екен. Ал бір порциясы 18 процентке көбейтеді.

Ғалымдар ұн тағамдары, жартылай фабрикаттар, газдалған сусындар, жүгері қытырлағы, өңделген ет пен балық өнімдерін аз пайдалануға кеңес берді.

Тағы оқыңыз: Жеміс шырынын көп ішсе, не болады?

Тақырып бойынша

Ерте өлу тәуекелін төмендететін азық-түлік анықталды
Қатерлі ісікке шалдықтырады: ғалымдар аса қауіпті азық-түлікті атады
Әйелдердің ажарын тайдыратын азық-түлік анықталды
Ғалымдар ұйықтап жатқанда артық майды кетіретін тағам түрін анықтады
Кілт сөздер:
азық-түлік, өлім, ғалымдар
Загрузка...

Басты тақырып