18:10 24 Тамыз 2019
Тікелей эфир
  • USD386.34
  • EUR427.25
  • RUB5.88
Жұмыртқа

Жұмыртқаны көп жесе, не болады – ғалымдар түсіндірді

© Photo: CC0 / congerdesign
Қоғам
Қысқа сілтеме алу
10042 0 0

Бір жұмыртқаның құрамында 200 миллиграмм холестерин бар

НҰР-СҰЛТАН, 6 маусым — Sputnik. Америкалық ғалымдар анықтағандай, жұмыртқаны көп жеу жүрек-қантамыр жүйесінің дертіне шалдығу қаупін арттырып, мезгілсіз өлімге әкеп соғуы мүмкін. Зерттеудің баспасөз хабарламасы MedicalXpress сайтында жарияланды, деп хабарлайды РИА Новости.

Америкалық дәрігерлер жұмыртқаны пайдаланудың нормасын осы уақытқа дейін белгілемеген болатын. Алайда 2015 жылға дейін диетологтар күнделікті ағзаға түсетін холестерин мөлшерін 300 миллиграмға дейін шектеуге кеңес беріп жүрді. Ал бір жұмыртқаның құрамында 200 миллиграмм холестерин бар.

Тағы оқыңыз: Күніне бір жұмыртқа жесеңіз, не болады?

Ғалымдар анықтағандай, күнделікті қосымша 300 миллиграмм холестерин пайдалану жүрек-қантамыр ауруларына шалдығу қаупін 17 процентке арттырады. Бұдан бөлек, ерте өлу қаупі 18 процентке көбейеді екен.

Массачусетстің Лоуэлл университеті ғалымы Кэтрин Тукердің айтуынша, жұмыртқадан мүлде бас тартудың қажеті жоқ, өйткені оның көз бен сүйекке тигізер пайдасы мол. Дегенмен мөлшерін сақтау қажет.

"Адамдарға күнделікті үш жұмыртқадан тұратын омлеттен бас тартуға кеңес беремін. Тамақтанған кезде белгілі бір мөлшер мен балансты сақтаған жөн", - дейді Кэтрин Тукер.

Зерттеуге 30 мыңнан астам адам қатысып, олардың денсаулығы 31 жыл бойы бақылауда болған.

Тағы оқыңыз: Күнделікті қолданатын ең лас он зат

Тақырып бойынша

Қатерлі ісікке шалдықтырады: ғалымдар аса қауіпті азық-түлікті атады
Нанның ешкім күтпеген қаупі анықталды
Күрішті күнделікті жесе, не болады — ғалымдар зерттеуі
У ішкенмен бірдей: ғалымдар ерте өлімге әкеп соғатын азық-түлікті атады
Сарымсақты көп жесе, не болады – ғалымдар жауап берді
Кілт сөздер:
ғалымдар, жұмыртқа
Загрузка...

Басты тақырып